Et kritisk blikk på Parisavtalen

Parisavtalen – mål, virkemidler og illusjoner

Øystein Noreng, statsviter med doktorgrad fra Paris, professor emeritus ved Handelshøyskolen BI, arbeidserfaring fra Finansdepartementet og Statoil, konsulent for myndigheter, energiselskap og internasjonale organisasjoner og mottaker av OPECs forskningspris 2012, kom til Faggruppe for Energi, Industri og Miljø (FEIM) 5. februar for å snakke om Parisavtalen.

Parisavtalen baserer seg på en rask overgang fra fossilt brennstoff til fornybar energi på det globale energimarkedet, men tar ikke inn over seg at fornybar energi ikke er lønnsomt nok. Både det økonomiske aspektet, tekniske forutsetninger, plassbehov og utfordringer ved materialbruk begrenser veksten av fornybar energi.

Se opptak fra arrangementet:

Tekna legger til grunn konklusjonene til FNs klimapanel om klimaendringer og Parisavtalens ambisjoner om globale utslippskutt og klimatilpasninger for sin politikk. Det kan du lese mere om i Teknas politikkdokument om klima, miljø og energi

Du kan se et annet arrangement i regi av FEIM med et litt beslektet tema onsdag 14. februar kl. 18 (-20): Realitetsorientering: Seniortanker om energi.

Du kan finne en rekke opptak fra tidligere fagmøter i regi av FEIM.

Se forøvrig hvilke andre nettverk og arrangementer Tekna kan tilby innen energi og klima og olje og gass.
.

4 svar til “Et kritisk blikk på Parisavtalen”

 1. Dette er ei ‘side’ som formodentlig har peiling, og hvor de innsiktsfulle leser og skriver. Kan noen her svare på hvilke spesifikk krav til utslippsreduksjoner som etter Paris avtalen er lagt på og forplikter de mest folkerike statene (> 100 mill) fram til 2030.  De landene er FR Kina  India  USA  Indonesia  Brasil  Pakistan  Nigeria  Bangladesh  Russland  Mexico  Japan  Etiopia

  1. Hei Nils Petter
   Dette er ikke mitt fagområde, men jeg fikk følgende tilbakemelding på spørsmålet:

   FNs klima-endrings sekretariat (https://unfccc.int/about-us/about-the-secretariat )
   holder styr på de enkelte lands innmeldte utslippsreduksjoner i henhold til internasjonale avtaler og konvensjoner. Det er ikke uten videre enkelt å finne sikre tall i dokumenter som er sendt inn til sekretariatet fra de ulike land.

   Om du følger lenken, kan du kanskje finne noe under fanen «documents and decisions»
   vh Tove

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *