Hydrogen som energikilde

Hør om norsk hydrogenproduksjon

Nel ASA er verdens største elektrolysefirma og kan tilby billig fornybar hydrogen for både biler, tyngre kjøretøy og skip. Selskapet leverer elektrolysebaserte hydrogenproduksjonsanlegg for industri og energiformål, hydrogenstasjoner for transportsektoren og lagringsløsninger for fornybar energi. De har sine røtter fra de første hydrogenaktivitetene til Norsk Hydro.

Teknologispesialist Bjørn Gregert Halvorsen fra NEL kom og fortalte om hydrogenproduksjonen på Notodden, om historien og teknologien.

Opptak fra presentasjonen:

Presentasjon 2018-03-14 – Tekna- NEL -BGH (PDF)

Arrangementet var i regi av Faggruppe for energi, industri og miljø, FEIM.
Du kan finne en rekke opptak fra tidligere fagmøter i regi av FEIM.

Se forøvrig hvilke andre nettverk og arrangementer Tekna kan tilby innen energi og klima og olje og gass.

12 svar til “Hydrogen som energikilde”

 1. Siden Tekna er lidenskapelige opptatt av teknologi og realfag må jeg korrigere overskriften «Hydrogen som energikilde». Hydrogen finnes ikke naturlig i ren form på jorda, men er oftest bundet med Osygen som vann eller med Carbon i organiske forbindelser. Ved elektrolyse kan man spalte ut hydrogen i en redoksreaksjon hvor man tilfører hydrogen potensiell energi som kan utnyttes senere i en brenselscelle. Hydrogen blir da en energibærer og ikke en kilde til energi som overskriften feilaktig påstår. Elektrolyse av vann er imidlertid meget energikrevende og ikke spesielt god utnyttelse den opprinnelige energibærer.

  1. Hei Øivind Johnsen.
   Takk for innspill.
   Vi er klar over det, men det var litt fristende å forenkle tittelen siden den kom i en foredragserie som dreide seg om ulike energikilder, sol, vind, etc.
   Om du ser opptaket, vil du høre at foredragsholder innleder med å arrestere oss for akkurat det samme 🙂

   vh Tove

  1. Ja.
   Siden vi hadde en serie av foredrag med fornybare energikilder, var det fristende å «jukse» litt i tittelen. Men du har helt rett, Vidar 🙂
   vh Tove

  1. Hei Martin.
   Vi vil aldri love det på forhånd, men i praksis gjør vi det nesten alltid 🙂
   Kom tilbake til innlegget et par dager etter sending, så ligger det ganske sikkert her.
   vh Tove

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *